Ples???

14.01.2019 10:00

Ples je oblíbená a často společensky významná událost. Základem je hudba, tanec a setkávání se. V minulosti bývaly plesy výsadou šlechty, postupně však zlidověly a pronikly mezi širší vrstvy obyvatelstva. 

Zmiňovaný tanec, nedílná součást plesů, je umění samo o sobě a k člověku patří odpradávna. Tancem, resp. pohybem, vyjadřoval už pravěký člověk své emoce, radost z úlovku, smutek  nad nějakou událostí či připravenost k boji. Běžné byly i tance oslavné a rituální. Postupem času získal tanec poněkud jinou podobu i význam, nicméně zůstal významnou součástí lidského života a nejrůznějších společenských událostí.

V současné době začíná tzv. taneční sezóna už v polovině září a trvá do konce dubna, převážná část plesů se však odehrává v lednu a únoru.

Za nás ples je společenská událost, ale pokud si chceme zatančit, není tam dost místa na tanec a poslední dobou bohužel není košer ani hudba, která má vést k tanci. Když se zadaří, zahraje kapela úvodní waltz, přidá valčík a možná i polku a pak už to je spíše blues - jiwe, ... a tak stále dokola. Je problém najít ples a kapelu, která opravdu hraje taneční hudbu, není to zkrátka jen tak. Taneční hudba má své zákonitosti, rychlosti a rytmy, jinak to opravdu sklouzne ke střídání výše uvedeného pomalého blues a rychlého jiwe. Proto pořádáme tančírny, kde sice není tak honosná atmosféra, ale zato dobrá a prověřená taneční hudba, která k tanci přímo vyzývá a hlavně: dostatečné místo pro tanec.

 

+ více o historii plesů najdete zde:

zena.aktualne.cz/volny-cas/plesy-a-baly-jak-sel-cas-s-oblibenou-spolecenskou-kratochvil/r~11e96306172611e9bc9a0cc47ab5f122/v~sl:cfc19039d80772d08079f21a75212c43/